диамант
Любопитно 2010-08-24

История на диаманта

Диамантът е познат на хората от далечни времена. Той е символ на съвършенство, сила, смелост и вечност. Със своята съвършена прозрачност, изящен блясък, висока твърдост, механична устойчивост и чудесни форми, той кара хората да разказват редица легенди за неговото откритие. Ето накратко историята и разпространението на диаманта през вековете.


Първите диаманти са открити в наносите на река Голконда в Индия. В документи, датиращи от IV век пр. Хр. се казва, че диамантът е стока, с която се търгува в Индия. Диамантът се радва на голяма популярност като талисман, защото има изключителна твърдост и е съвършен красив кристал, символ на мъжественост и смелост, а това са най-важните мъжки качества за това време. В древен Египет диамантът се свързва най-вече с любовта и за това са се слагали диаманти на четирите пръста на лявата ръка, понеже тя е по-близо до сърцето и се осигурява връзка с него. Твърдостта и съвършенството на кристалната решетка символизира вечната и истинската любов. В древна Гърция диамантите романтично символизират сълзите на боговете, които са паднали на земята. Смята се, че диамантите са донесени в Европа от Александър Велики, който с хитрост и смезост ги спечелил. За подвига му има и легенда, която разказва как великият владетел се е борил със зверове и смейове, за да спечели безценните камъни. В древен Рим  за диамант се говори през I век, а най-големите пазари на диаманти се намират в Персия и Венеция. За откривател на шлифования диамант се смята Лодевиик ван Беркен от град Брюг. Диамантената промишленост се развива много бързо, но процесът на обработка на диамантите дълго е пазен в тайна.


След XV век технологията е подобрена и кристалите с неправилна форма са делени с разцепване. Първоначалната форма на диаманта винаги е от значение за неговото бъдещо използване. Диамантите, които имат форма на пирамида са вграждани в пръстени. Диамантът е съвършен символ на вечното обвързване. Тази традиция се запазва и до днес. Първите сведения за подарен диамант като символ на истинската любов са от XV век. Първият подарен годежен пръстен с диамант е от 1477 г. Тогава ерцхерцогът Максимилиян Австрийски подарява диамантен годежен пръстен на Мария Бургундска и оттогава тази прекрасна традиция се разпространява по целия свят и е привилегия на аристократичното съсловие. Днес диамантен годежен пръстен може да подари всеки, който има възможност и желание за това.

Ето няколко интересни факта около диамантите:
При шлифовка на диаманта се губи половината от първоначалното тегло.
Класическият кръгъл брилянт има 57 фасети или страни: стеничка, 32 фасети на коронката (горната част на брилянта) и 24 фасети в павилиона (долната част на брилянта, завършваща с връх).
Възможни форми са марзкиз, овал, сълза, сърце, смарагдов шлайф, квадрат, триъгълник, осмостен и др.


За арабите, ако две страни воюват победител ще е тази, която притежава по-голям диамант.
Диамантът притежава огромна енергия и се смята, че ще донесе щастие и успех на този, който го носи, само ако е получен с любов и положителна енергия.
Брилянтът дава на притежателя си сила, здраве, храброст, непобедимост и му осигурява власт, богатство и слава, но за всичко това той трябва да е дошъл при своя притежател по честен път.

Най-известните диаманти носят имена:
Кохинур - е най-старият диамант и негови притежатели са били 18 държави.
Кулинан - е най-големият диамант. Неговото тегло е 621 грама или 3106 карата. Открит е през 1905 г. около град Претория в Южна Африка.
Орлов - е най-красивият диамант и той краси скиптъра на руските царе.
Хоуп -  е диамантът с най-лоша слава. Той пристига от Индия, заедно с чумата и всички, които са го притежавали са убити или са загинали по неясен начин.
Вителсбах - е един от най-скъпите диаманти днес и това се дължи както на дългата му история, така и на приликата с Хоуп. Той е сапфирено-син и плътен.

Най-нови от Любопитно
Сватбите през пролетта и лятото зачестяват. У нас няма ясен дрескод за това събитие. Вижте…
Зимата е сезонът, който се намира между есенната депресия и пролетната умора. За това през…
Психолозите казват, че по време на отпуската промяната на климата, храната и обстановката…
Време е да се върнем на работа и да се заемем със служебните си задължения. Повечето от мъжете…